Urządzenia kuchenne wytwarzają dwa różne rodzaje zanieczyszczonego powietrza, które powinno być usunięte z
kuchni:
Powietrze z cząstkami tłuszczu (wytwarzane przez sprzęt do pieczenia, grillowania, gotowania)
Powietrze zawierające tylko ciepło i parę (generowane przez zmywarki i piece konwekcyjno-parowe).
Do odprowadzania powietrza z cząstkami tłuszczu służą dwa podstawowe typy okapów wyciągowych – okapy przyścienne
i okapy wyspowe.
Okapy typu przyściennego są stosowane, gdy urządzenia do gotowania są rozmieszczone wzdłuż ściany, podczas gdy
okapy typu wyspowego są stosowane do urządzeń gastronomicznych, które są instalowane na środku kuchni, w formie
wyspy.
Do odprowadzenia ciepła lub pary NOVA CVS oferuje dwa rodzaje okapów:
Do obszarów zmywania naczyń zalecamy są okapy OKS z płytami kondensacyjnymi.
Płyty kondensacyjne ukierunkowują przepływ powietrza wzdłuż ich powierzchni, zwiększając obszar kondensacji. Ta
cecha pomaga czaszy okapu skutecznie wychwytywać duże ilości pary.
Poniższy schemat pomaga dobrać najbardziej odpowiedni okap wyciągowy do Państwa potrzeb.
Minimalne wymiary okapu
Minimalny rozmiar okapu można określić zgodnie z poniższym rysunkiem.
Aby zapewnić skuteczne wychwytywanie i odprowadzanie wznoszącego się ciepła, pary wodnej i innych
zanieczyszczeń, okap musi rozciągać się ponad urządzeniami kuchennymi
z co najmniej 300 mm zapasem z każdej strony. Jeśli urządzenie ma drzwi, zaleca się, aby czasza okapu
wystawała poza obrys urządzenia co najmniej 450 mm.
Precyzyjny dobór indywidualny
Zespół techniczny NOVA CVS oraz nasi dystrybutorzy służą pomocą na każdym etapie realizacji projektu
wentylacji Państwa obiektu.
Pomagamy w dobraniu optymalnych wymiarów i parametrów okapu, wykonując pomiary, analizy i obliczenia.
Efektem pracy naszych projektantów są indywidualne karty doborowe dostarczane naszym Klientom.