Modułowe systemy filtracji UV

Skuteczna filtracja tłuszczu i eliminacja zapachów

Modułowe systemy filtracji UV


Nasze innowacyjne urządzenia, w których zastosowano technologię UV, służą do oczyszczania, dezodoryzacji i dezynfekcji wypełnionego tłuszczem powietrza wywiewanego z kuchni!
Obszary zastosowania: gastronomia, przemysł spożywczy

Zasada działania


Separatory aerozoli bazujące na konwencjonalnej technologii filtrów labiryntowych nie są w stanie odfiltrować cząsteczek tłuszczu, które są mniejsze niż 5 μm. W ten sposób silnie obciążone zanieczyszczeniami powietrze dostaje się do układu powietrza wywiewanego. Tworzy to złoża organiczne. Aby uniknąć tego zanieczyszczenia, nasze urządzenie UVS oferuje wydajne i ekonomiczne rozwiązanie problemu.
Generowane promieniowanie ultrafioletowe zostało zoptymali zowane pod kątem eliminacji tłuszczów. Wykorzystując fotolizę, niszczy i neutralizuje cząsteczki tłuszczu, zapachu, a także dezynfekuje wywiewane powietrze. Pozostałości tego procesu (CO 2 , woda, a także trochę pyłu) są łatwo transportowane przez strumień powietrza bez pozostawiania osadów. Kanały powietrzne i cały system wentylacji powietrza wywiewanego pozostają wolne od oleju i zapachów. Ponadto dzięki oczyszczeniu z kuchni nie wydostają się szkodliwe substancje i zapachy.

Instalacja

Łatwe połączenie z nowymi i istniejącymi kanałami wentylacji wyciągowej. Kasety filtrujące posiadają zunifikowane przyłącza pozwalające na łatwy montaż. W przypadku obiektów wynaj- mowanych nasz element może zostać w łatwy sposób zdemontowany i przeniesiony w kolejne miejsce instalacji.

Łatwe w obsłudze

Urządzenie wyświetla czas pracy, a wbudowane wskaźniki LED informują o możliwej awarii lamp UV. Średnia żywotność lamp wynosi 12 000 godzin. Interwały czyszczenia wymagane co 500 godzin pracy. Czyszczenie jest łatwe do wykonania zgodnie z dostarczoną instrukcją obsługi. Stan urządzenia musi być regularnie sprawdzany. Powinien być zapewniony łatwy dostęp do urządzenia w celu jego konserwacji i czyszczenia.

Szybki zwrot inwestycji


Przewidywany okres zwrotu nakładów inwestycyjnych w gastronomii (ze względu na oszczędności w kosztach czyszczenia kanałów powietrza wywiewanego i systemów powietrza wywiewanego) to 18-24 miesięcy. Ponadto efektywnie wydłuża się żywotność i skuteczność całości wentylacyjnego systemu powietrza wywiewanego.

Inne korzyści, ważne informacje

- Możliwość stosowania oczyszczonego powietrza do odzysku ciepła
- Prostota obsługi - dzięki rozwiązaniu plug & play
- Skuteczne usuwanie tłuszczu i zapachów z powietrza wywiewanego
- Mniejsza ilość prac związanych z czyszczeniem i konserwacją układów wentylacyjnych
- Znaczące zmniejszenie ryzyka pożaru
- Wyższa żywotność układu wentylacyjnego
- Nigdy więcej zanieczyszczenia zapachowego w okolicy
- Praca bez wkładów chemicznych
- 100-procentowa biodegradowalność pozostalości
- Bez zanieczyszczenia środowiska
- Skuteczne niszczenie bakterii i zarodników pleśni
- Obudowa ze stali nierdzewnej, bez ryzyka korozji
- Niskie koszty eksploatacyjne
- Zabezpieczania: czujnik przepływu, kontaktron pokrywy
- Średnia żywotność lamp 12 000 godzin
- Maks. temperatura powietrza przy lampach UV nieprzekraczająca 45 °C
- 2 lata gwarancji
- Zwrot nakładu inwestycyjnego od 1,5 roku do 2 lat

Wymiary i funckje

Systemy filtracji UV skuteczna filtracja tłuszczu i eliminacja zapachów




W celu uzyskania dalszych informacji prosimy o kontakt z nami lub naszymi przedstawicielami, korzystając z danych kontaktowych podanych poniżej.

Katalog PDF

Sprawdź szczegóły modułów UV-C

NOVA Gastronomy Solutions Sp. z o.o.

Al. Jana Pawła II 27

00-867 Warszawa


602 176 800 - Północ Polski

602 176 700 - Południe Polski

22 390 59 31 - Telefon Stacjonarny

Email: novacvs@nova-gs.pl

Zaprojektowanie oraz Wdrożenie - Mirit.pl